logo

logo

środa, 26 kwietnia 2017

Surówka z kapusty z zieleniną



Składniki:
kapusta (500g)
szczypiorek
koperek
zielona pietruszka
1 łyżka soku z cytryny
oliwa (15ml)
1 ząbek czosnku
cukier (5g)
przyprawy (sól, pieprz)


 

Przygotowanie:
Kapustę trzemy na tarce lub kroimy na cienkie paski, zieleninę drobno siekamy. W kubeczki mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę cukru, sól i pieprz. Przelewamy wszystko do kapusty i dokładnie mieszamy. Surówkę schładzamy w lodówce około 30 minut.


Wartość energetyczna całej surówki – 290kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 95kcal

16 komentarzy:

  1. Chętnie wykonam, dziękuję za przepis
    ... takie mam pytanie, w przepisie jest, odrobina cukru... dlaczego? Często spotykam się z tym, że do surówek dodaje się cukier, zastanawia mnie, dlaczego?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda jesteś boska
    w życiu bym nie pomyślała żeby kapustę kroić tarką welle waffel Börner!!!
    Wygląda mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda jesteś boska
    w życiu bym nie pomyślała żeby kapustę kroić tarką welle waffel Börner!!!
    Wygląda mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. A to pomysł mojej mamy akurat :) Od razu zwykła kapusta stała się niezwykła!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie- koniecznie musze wypróbować. Zapraszam do siebie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magda, jestem z Tobą od dawna. Cieszę się, ze wróciłaś po dłuższej nieobecności. Cenię sobie twoje przepisy na ekspresowe dania (sama takie robię;). Zapraszam do mnie http://mojesante.pl
    Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przepis! Uwielbiam surówki, więc na pewno wkrótce go wykorzystam.
    Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis. Zapraszam na mój blog: lifeinpictures.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tą sałatkę. Szybka i prosta w wykonaniu a jaka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Ci Fantastyczna Kobieto! Dziś mija właśnie pierwszy dzień tej diety. Wszystko było pyszne! Każdy przepis jest przemyślany a sałatka z serka wiejskiego i jajek nie zaskoczyła. Od dziś do mojego ślubu zostało 4 msc i 15 dni. Ja wraz z moim Waldemarem postanowiliśmy Ci zaufać. Czytając kolejne przepisy zdaje sobie sprawę jak wiele pracy kosztowało Cię stworzenie takiego skrupulatnego planu. Pozdrawiam :) Jeszcze puszysta Gusia

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny artykuł, aż chce się czytać więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, też jestem tego zdania :)

      Usuń